AMR-Global’s Statement on AMR in Global Health

The Dutch parliament has requested the Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV, Council for International Affairs) to set the boundaries of a potential Dutch Global Health strategy (see AIVrequestGlobalHealthStrategy). AMR-Global’s steering group has responded by sending the AIV a letter with a statement on the burden of AMR, its relevance for Global Health, and how well the Netherlands is positioned to develop a Global Health strategy that benefits from its expertise, knowledge and innovation agenda in AMR. A summary of the main content of this letter (in Dutch) can be found below. The letter has also been shared with DGs of the relevant ministries and other stakeholders in the Netherlands.

In het kader van de Adviesaanvraag kaders voor een Nederlandse Global Health strategie, in voorbereiding binnen de AIV Commissie Ontwikkelingssamenwerking, willen wij namens AMR-Global graag onze zienswijze met u delen dat het bestrijden van antimicrobiële resistentie (AMR) een hoeksteen van Nederlands Global Health beleid dient te zijn. De bestrijding van AMR is een in Nederland sterk ontwikkeld kennis- en beleidsgebied, van belang voor de humane en veterinaire gezondheid en het milieu, dat bouwt op meerdere aan elkaar verbonden specialistische kennisgebieden. Met dit track-record kan Nederland een concrete bijdrage leveren in de wereld, binnen een door het Ministerie van VWS benoemd speer- en zorgpunt. Mondiale inspanningen vanuit Nederland in het voorkómen en bestrijden van AMR passen naadloos in een effectieve, overkoepelende Global Health strategie.

Snel toenemende AMR vormt een ‘stille’ dreiging die dringend actie vergt om een verlammende pandemie van onbehandelbare infecties te voorkomen. De WHO noemt AMR een van de top 10 wereldwijde gezondheidsdreigingen. In een 5-jaars evaluatie van het Nederlandse AMR programma signaleerde Berenschot ‘dat het grootste maatschappelijke belang ligt bij het intensiveren van het domein internationaal’. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Minister van Medische Zorg en Sport onderschrijven in een Kamerbrief over voortgang aanpak van antibioticaresistentie van 9 februari jl. ‘intensiveren van internationale samenwerking’ als een top-5 doelstelling voor het Nederlandse beleid in de komende jaren.

AMR vergt mondiale regie en samenwerking om het tij te keren en Nederland kan hier significant aan bijdragen. Tijdige onderkenning en aanpak door nationale gezondheidssystemen zijn essentieel en vergen ondersteuning door sterke lokale en mondiale surveillance, kennisdeling en Research & Development.

AMR-Global richt zich op deze internationale dimensie. AMR-Global is een in Nederland gevestigde publiek-private samenwerking waarin experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven, het beleid en de samenleving samenwerken aan oplossingen om AMR in te dammen. AMR-Global richt zich nadrukkelijk op het bestrijden van AMR in lage- en middeninkomenslanden en bouwt hierbij op een multisectoriële benadering (humane en veterinaire gezondheid, milieu, water en landbouw). Met haar internationale blikveld is AMR-Global complementair aan andere partijen, zoals Netherlands Centre for One Health (NCOH), Netherlands Antibiotic Development Platform (NADP) en Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), met wie nauw wordt samengewerkt. AMR-Global is beschikbaar als gesprekpartner en vraagbaak en als partner in het kader van ontwikkeling en implementatie voor beleidsmakers op het gebied van AMR bij betrokken ministeries van VWS, BuZa, LNV, EZK en OCW.

De Nederlandse track-record in het indammen van AMR in eigen land biedt een sterke uitgangsbasis voor meer nadrukkelijk internationaal Nederlands AMR leiderschap en een spilfunctie op het terrein van AMR in het kader van pandemic preparedness, zowel in de EU als mondiaal. Omgekeerd kan Nederlandse inzet en betrokkenheid bij internationaal onderzoek, innovatie en implementatie ten behoeve van de bestrijding van AMR, inclusief in lage- en middeninkomenslanden, een katalyserende  rol spelen in het structureel versterken en verbinden van Nederlandse kennis aan de mondiale AMR agenda en innovatie-initiatieven.

Mede om deze reden is AMR vanuit de Topsector Life Sciences & Health en meer recent ook vanuit de visie op pandemic preparedness als prioriteit aangemerkt binnende internationaal georiënteerde Kennis en Innovatie agenda. Ook binnen de Topsectoren Agri/Food en Water/Maritiem wordt expliciet belang gehecht aan het aanpakken van AMR.

Een specifiek element waarvoor wij inzet door de Nederlandse overheid binnen mondiale overleggen (zoals bij de WTO) in breder verband bepleiten binnen een Nederlandse Global Health Strategie – en in deze brief ook onder de aandacht van de AIV willen brengen is het belang van nieuwe investeringsmodellen om innovaties mogelijk te maken.

De ontwikkeling van nieuwe antibiotica of vaccins, nieuwe point-of-care diagnostica, innovaties die het gebruik van antibiotica bij mensen of in de veestapel verminderen, of innovaties die de concentratie van antibiotica in het milieu verminderen, is veelal een jarenlang proces. Het terugverdienen van investeringen in R&D is in de praktijk vaak ingewikkeld door problemen rondom markt falen waardoor er een tekort is aan investeringen in de innovaties die we zo hard nodig hebben. Publieke investeringen en publiek-private samenwerkingen kunnen deze noodzakelijke innovaties faciliteren en versnellen. Instrumenten zoals Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST), het Nationale Groeifonds en InvestNL zouden een belangrijke rol kunnen vervullen door publieke middelen gericht en in samenhang in te zetten om zo innovaties te stimuleren. Daarnaast is ook de Nederlandse toezegging om specifieke EU wetenschapstrajecten ten behoeve van AMR binnen Horizon Europe te financieren essentieel. Daarbij gaat het met name om het EU-Afrika partnership voor Global Health waar Nederland nog geen toezegging voor heeft afgegeven en de voorgestelde partnerschappen ten aanzien van Global Health en One Health-AMR.

Een tweede specifiek element dat AMR-Global bepleit, is om een  leidende rol voor Nederland  te overwegen bij HERA, het recent voorgestelde agentschap voor de bestrijding van pandemieën.

We realiseren ons dat we als Nederland en als mondiale spelers nog maar aan het begin staan ​​van een lange reis om de grote Global Health uitdagingen op een doeltreffende, meer efficiënte en beter gecoördineerde manier aan te pakken. Een overkoepelende Nederlandse Global Health strategie kan nationale, Europese en mondiale beleidsdoelstellingen aan elkaar verbinden, coherentie en synergie nastreven in de mondiale inzet door overheid, academie en kennisinstituten en maatschappelijk middenveld en coherentie in subsidie-instrumenten waarborgen.

De ondertekenende partners binnen AMR-Global hopen dat u het grote belang van AMR voor zowel onze volksgezondheid als voor het verdienvermogen van Nederland erkent. Wij zouden graag zien dat het bestrijden van AMR een van de hoekstenen wordt van een effectief Global Health beleid. Vanuit AMR-Global lichten wij desgewenst graag onze inzichten en beleidswensen op het gebied van AMR nader toe.

Previous
Previous

AMR-Global Strategic Document

Next
Next

World Antibiotics Awareness Week